От 2016 г. насам Меделин е създал 30 „Corredores Verdes“ – взаимосвързана мрежа от зеленина в целия град. Тази амбициозна инициатива допълва и допълнително свързва съществуващите зелени площи, подобрява градското биоразнообразие, намалява ефекта на градския топлинен остров, TH Consulting поглъща замърсителите на въздуха и поглъща значително количество въглероден диоксид. Проектът „Зелени коридори“ демонстрира как интегрирани, основани на природата политики, като широкото засаждане на дървета в градовете, могат да имат далечно въздействие върху местната и глобалната околна среда, както и да подобрят значително живота и благосъстоянието на гражданите.

В резултат на 50-годишното бързо градско развитие Меделин изпитва силен ефект на градски топлинен остров. За да се справи с този феномен, градът реализира тригодишна програма „По-зелен Меделин за вас“, която значително променя парадигмата на градския дизайн. TH Consulting Като част от инициативата на стойност 16,3 млн. долара, 75 граждани, произхождащи от среди в неравностойно положение, бяха обучени от Ботаническата градина на Меделин „Хоакин Антонио Урибе“ да станат градски градинари и техници по засаждането на растения. Те са помогнали за засаждането на 8800 дървета и палми в 30-те коридора с площ от 65 хектара. На една от най-натоварените пътни артерии в града са засадени 596 палми и дървета, както и повече от 90 000 вида по-дребни растения.

11 1

Тези зелени коридори осигуряват на Меделин множество екосистемни услуги: те спомагат за намаляване на средната температура в града с 2°C, позволяват усвояването на въглерод чрез растежа на растенията, улавят праховите частици (PM2.5), за да подобрят качеството на въздуха, и увеличават озеленяване градското биоразнообразие благодарение на създаването на повече благоприятни за дивата природа местообитания. Тези бързи ефекти показват защо решенията, основани на природата, бързо набират популярност в областта на устойчивия градски дизайн.

 

Проектът „Зелени коридори“ спечели и наградата „Ашдън“ за 2019 г. за „Охлаждане от природата“ – гледайте видеото по-долу, за да чуете повече за проекта от кмета на града.

 

Съветите на Меделин за други градове

Насочете се към най-натоварените зони за постигане на най-голямо въздействие

Ориенталското авеню, една от най-замърсените улици в града, озеленяване София по която ежедневно преминават над един милион души, е насочена като един от ключовите зелени коридори. Колкото по-замърсен е районът, толкова по-голяма е потенциалната екологична възвръщаемост, което означава, че включването на тези булеварди в зелена, взаимосвързана и разнообразна мрежа ще донесе големи ползи за общия живот в града.

 

Възползвайте се максимално от възможностите на националното и местното законодателство

Колумбийското законодателство предвижда част от бюджетите на градовете – бюджет на участието – да се инвестира в проекти, торф които гражданите помагат да бъдат избрани чрез демократично гласуване. Зелените коридори получиха народен мандат чрез това гласуване, което им позволи да бъдат реализирани в целия град.

 

По-широки ползи

 

Социални: Като част от програмата „По-зелен Меделин за теб“, 75 местни жители в неравностойно положение бяха обучени от Ботаническата градина „Хоакин Антонио Урибе“ в Меделин за градски градинари и техници по засаждането, които да засаждат и поддържат 30-те зелени коридора като част от работата си на пълен работен ден.

 

Здравеопазване: Три години след началото на програмата ефектът на градския топлинен остров в Меделин е намалял с 2°C. шефлера отглеждане Въпреки изменението на климата, градските власти очакват по-нататъшно намаление с 4-5°C след 28 години. Това обръща предишната тенденция, при която през 2010 г. средните температури в града са били с цели 6°C по-високи от тези, които би трябвало да са средните температури в Меделин.

 

Икономически: 16,3 млн. долара са инвестирани в този проект за екосистемни услуги, TH Consulting който е оказал редица положителни въздействия върху живота и благосъстоянието на гражданите.

 

Екологичен: Биоклиматично проучване изчисли, че само в един от коридорите новата растителност ще поглъща 160 787 кг CO2 годишно през началния етап от живота на растенията. Според прогнозата на проучването за 100 години в биомасата на растенията ще бъдат поети около 2 308 505 кг CO2.