Какво са битумни мембрани?

битумни мембрани ЕСХА България

Най-разпространените материали за създаване на хидроизолационен слой са полимер-битумните рулонни мембрани, наричани по-накратко битумни мембрани. Те са предпочитани заради относителната простота на монтаж, популярността на технологията, издръжливостта на материала и стабилността на фабрично зададените технически параметри. Битумните мембрани обикновено се използват за хидроизолация на основи, инженерни конструкции, пътища, мостови съоръжения и плоски покриви. Тези материали могат да се използват и като подложка за скатни покриви, както и като пароизолация.

Битумът е лепкава, черна и силно вискозна течна или полутвърда остатъчна форма при дестилацията на нефт. Благодарение на хидроизолационните си качества намира широко приложение в строителството.

Битумните мембрани са универсална и доказана във времето технология. Чрез тях може да се предпази всяка част от строителната констуркция, която има дори минимален досег с вода под каквато и да е форма. Битумните мембрани са издръжливи, водонепропускливи, устойчиви както на високи, така и на отрицателни температури, УВ-лъчи, силен вятър, дъжд и всякакви други неблагоприятни атмосферни условия, осигурявайки оптималната хидроизолационна защита на сгради и съоръжения. Битумните мембрани също така са сравнително лесни за полагане и могат да се прилагат върху различни повърхности.

Битумните мембрани се изработват в различни комбинации от подходящи армировки, импрегнирани с битумен композит до постигане на предвидената дебелина и подходящи финишни покрития, като така предлагат разнообразие от производителност, функционалност и издръжливост и позволяват използване в широк спектър от приложения – тераси, покриви, гаражи, басейни, строителни основи.

Армировката е този слой, от който зависят механичните качества на битумната мембрана. На пазара се предлагат битумни мембрани със стъклофибърна, полиестерна или композитна армировка, както и с алуминиева вложка (за пълна паронепропускливост). Всяка от тях има различни характеристики, свойства и предимства.

Битумният композит, който се нанася върху армировката, е смес от пълнители, полимери и модифициран битум. Благодарение на тях битумните мембрани са устойчиви на високи температури и UV лъчи и имат добра гъвкавост при много ниски температури. При битумните композити също има различни видове в зависимост от това, с какво е модифициран битумът. Най-често те могат да бъдат еластомерни битумни мембрани (по-известни като SBS) или пластомерни (APP) битумни мембрани. Това обуславя както техните свойства, така и предопределя подходящите условия за приложението им.

Финишното покритие е завършекът на битумната мембрана. То определя външния вид и формира горната и долната повърхност на мембраната. Финишното покритие, което покрива горната част на битумната мембрана, може да бъде от талк, кварцов пясък или минерални шисти. В зависимост от вида на горното финишно покритие се повишава и устойчивостта на мембраната на UV лъчи.

Долната повърхност е покрита с полиетиленов филм, който предпазва от слепване по време на съхранение.

Ние от ЕСХА България вярваме, че намирането на правилното решение може не само да преобрази Вашия покрив, но и самата сграда и живота на обитателите. Нашата рентабилна гама от подсилени битумни системи е разработена, за да отговори на изискванията на всеки съвременен проект. Запознайте се с разнообразните битумни мембрани, които предлагаме и се посъветвайте с нас, за да Ви предложим най-подходящия хидроизолационен продукт спрямо факторите, влияещи на сградата Ви.