Част 2:Уплътняване на фуги и пукнатини в асфалтови и бетонови настилки

на фуги

Уплътняване на фуги и пукнатини в бетонови настилки.

Фугите са важен елемент в строителството. Те свързват отделните строителни елементи, като основното им предназначение е да поемат всички движения и деформации породени от свиване, разширяване, слягане на конструкцията след изграждане, различни натоварвания по време на експлоатация, температурни и сеизмични въздействия, хетерогенност на почвите в основата и т.н., и така да предотвратяват напукване и разрушаване на конструкцията. За изпълнение на тази цел фугите се запълват с различни еластични уплътняващи смеси.

На базата на дългогодишния си опит и изследователска дейност, ЕСХА предлага богата гама уплътнители на фуги, които да гарантират едновремено, както лесно и бързо приложение, така и надеждна и дълготрайна експлоатация.
В настоящата публикация ще бъдат представени част от тези продукти, за прилагане в отговорни проекти за уплътняване на фуги и пукнатини в асфалтови и бетонови настилки на летища, пътища, мостове и др.

ЧАСТ 2: ПОЛИМЕРНИ УПЛЪТНИТЕЛИ

ESHAPOLYSEAL (А+В)

Полиуретанов уплътнител за фугиESHAPOLYSEAL АВ

ESHAPOLYSEAL (А+В) е висококачествен, самонивелиращ се, еластомерен, двукомпонентен полиуретанов уплътнител за фуги.
Двата компонента се смесват в съотношение 3,1:1 теглови части (w/w). Полимеризацията довежда до полиуретан-каучуков материал, който осигурява трайно еластична фугираща смес със способност да поема допустимо движение на фугата над 25%, като запазва еластичността си при температурни граници от -30°С до +100°С.

ESHAPOLYSEAL (А+В) е про

ектиран за хоризонтални фуги на всякакви строителни материали като бетон, метал, мрамор и др. Демонстрира отлично прилепване към повечето видове структурни елементи и показва изключителна устойчивост на стареене.
ESHAPOLYSEAL (А+В) е съставен на базата на полиуретанови еластомери.
Не въздейства на полиуретанова пяна и полиетилен.Устойчив е на почистващи препарати, минерални масла, разредени киселини и алкални разтвори. Оказва влияние върху полистирен.
ESHAPOLYSEAL (А+В) удовлетворява изискванията на FEDERAL SPECIFICATION SS-S-200-D, BS 5212 и DEPARTMENT OF TRANSPORT, ROADS & BRIGES CLAUSE 2619.

ESHAPOLYPHALT

Полиуретан-битумен уплътнител

ESHAPOLYPHALT

ESHAPOLYPHALT е висококачествен, саморазливен, еластомерен, двукомпонентен (Α+Β) ПОЛИУРЕТАН-БИТУМЕН уплътнител за студено нанасяне. Двата компонента се смесват в съотношение 1:1 обемни части (v/v). Полимеризацията води до полиуретан-каучуков материал с еластичност от над 25% в температурен диапазон от -30°C до 90°C. Неговата усъвършенствана химическа формула се базира на полиуретанови еластомери и полимер-модифициран битум.
ESHAPOLYPHALT показва много добра устойчивост на стареене. Има високи свойства за преодоляване на пукнатини и е устойчив на детергенти, минерални масла, слаби киселини и алкални разтвори. Не оказва въздействие върху полиуретанова пяна и полиетилен, но атакува полистирола.
ESHAPOLYPHALT се използва като уплътнител с отлична адхезия на всички обичайни хоризонтални фуги на строителни елементи, мостове, площадки, бетонни настилки и др.
ESHAPOLYPHALT отговаря на изискванията на ASTM D 1850 61T, DIN 18540, FEDERAL SPECIFICATION SS-S-200D & EN 14188-2 (TYPE M-SL-D).

esha photo1 esha photo2 esha photo3

ESHATHIOSEAL 200-E

Керосиноустойчив полисулфиден уплътнител

ESHATHIOSEAL 200 E

ESHATHIOSEAL 200-Е е висококачествен еластомерен, керосиноустойчив, двукомпонентен (А+В) полисулфиден уплътнител за хоризонтални фуги. Двата компонента на ESHATHIOSEAL 200-Е се смесват в съотношение 1:1 обемни части (v:v) Полимеризацията води до образуването на полисулфиден каучуков материал. След полагане и изсъхване осигурява дълготраен еластичен фугиращ продукт с допустимо движение на фугата над 25% при температури от -30 °С до +100 °С.
ESHATHIOSEAL 200-Е е проектиран за херметизиране на хоризонтални фуги при всякакви строителни елементи (повърхности) като бетон, метал и др. Може също да се използва за смесени фуги между два различни материала. Демонстрира отлично прилепване към всички обичайно разпространени строителни елементи. Силно препоръчително е неговото приложение за фуги при летища, хангари, паркинги, складове за гориво-смазочни материали, бензиностанции и др.
ESHATHIOSEAL 200-Е е произведен на основата на полисулфидни еластомери (THIOKOLR).
Цвят на компонент А: черен;
Цвят на компонент В: бял;
ESHATHIOSEAL 200-Е отговаря на изискванията на EN 14188-2 и на FEDERAL SPECIFICATION SS-S-164.

В приложената таблица е дадена относителна класификация на устойчивост на горива на различните ЕСХА уплътнители за фуги

Еластомерни уплътнители

Тест чрез потапяне

в гориво – § 4.4.7.

FS-S-SS 200E (*)

Контактна повърхност
Класификация на устойчивост Асфалт – Асфалт Асфалт -Бетон Бетон – Бетон
ESHASEALER 164

горещ битумен уплътнител

0
ESHASEALER 164  EAK

горещ битумен уплътнител с повишена устойчивост на горива

2
ESHAPOLYPHALT (Α+Β)

2К полиуретан-битумен уплътнител

3 X X
ESHAPOLYSEAL (Α+Β)

2К полиуретанов уплътнител

5 X X
ESHATHIOSEAL (A+B)

2К полисулфиден уплътнител

5-6 X X
ESHATHIOSEAL 200 E

2К керосиноустойчив полисулфиден уплътнител

10 X X
Не-еластомерни уплътнители   
ESHAEPOGRAN

2К катран-епоксидно лепило и пълнител на пукнатини

10

(*) Класификация на устойчивост 

0 :        Не е устойчив             (загуба на маса > 5%)
5 :        Умерена устойчивост (загуба на маса 2%-5%)
10 :      Устойчив                    (загуба на маса ≤ 2%)

X :       Не е подходящ за контакт с посочената повърхност

esha photo5  esha photo6  esha photo7
esha photo8

 

Уплътняване на фуги с керосиноустойчив полисулфиден уплътнител ESHATHIOSEAL 200-E на обект „Изграждане на авиационна площадка и рольожка към нея” –

Авиобаза Граф Игнатиево

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *