Ползи от зелените покриви.

покриви от ЕСХА България

10 предимства на зелените покриви

Зелените покриви навлизат все повече в инфраструктурата не само на големите градове, но и на по-малки такива, защото имат неповторимо въздействие и доказани ползи без аналог. Те могат да се използват както за еднофамилни къщи и многофамилни жилищни блокове, така и за административни сгради, като създават уюта и екзотиката, които само природата може да сътвори. Зелените покриви са иновативен и лесен начин да превърнем сивото градско пространство в приветливо, екологично чисто място с естетически красива, стилна и оригинална визия.

  1. Топлинно отдаване

През горещите дни обикновените покриви се нагряват силно и отдават допълнително топлина в атмосферата, като по този начин повишават температурите в населените места (ефект познат като „градски топлинен остров“). Доказано е, че растенията не отдават погълнатата слънчева топлина и спомагат за справяне с жегите.

  1. Управление на дъждовните води

Масовото прилагане на зелените покриви в силно урбанизирани райони могат да спомогнат за намаляване претоварването на отводнителните системи за дъждовни води чрез забавяне/удължаване времето за тяхното оттичане, съхраняване на вода в почвените и водозадържащи слоеве на системата, осигуряване на дълготраен воден запас за консумацията от растенията, бързо връщане на част от дъждовните води обратно в атмосферата (чрез изпаряване), понижаване риска от наводнения в градовете.

  1. Зелен цвят

Зеленият цвят е известен като цветът на спокойствието. Той намалява стреса, на който сме подложени всички, предвид забързаното и натоварено ежедневие, през което преминаваме постоянно. Цветовете на природата винаги ще са правилният избор, а положителното влияние на зеленото върху човешката психика и нервна система е доказано!

  1. Парк на близо

Вече не е необходимо да пътувате до най-близкия парк за кратка разходка на чист въздух. Със зелените покриви вие създавате свое лично зелено пространство на горния етаж и се наслаждавайте на приятна обстановка заедно със семейството си и приятели, а защо не и с домашния си любимец?

  1. Усвояване на неизползваемото пространство

Покривът е място, което се смята за неизползваемо и до скоро се предполагаше, че единствената му роля е да предпазва сградите от разнообразните метеорологични условия. Една от неоспоримите ползи на зелените покриви е това, че дават възможност покривът да бъде едновременно полезно и практично място. Не се налага да имате допълнителна площ, за да създадете своя цветна градина или да се сдобиете със зеленина!

  1. С грижа за околния свят

Естествените растения имат много въздействия върху подобряване качеството на живот в населените места. Част от тях са: пречистване на въздуха, произвеждане на кислород и редуциране нивата на въглероден диоксид, намаляване на праховите частици и вредните газове, създаване и поддържане на местна флора и фауна. Естественият природен баланс много отдавна е нарушен и дефицитът на зелени площи е огромен, а един от основните фактори за това е презастрояването. Създавайки сгради със зелени покриви, ние до голяма степен възстановяваме този нарушен баланс и осигуряваме повече зелени площи на места, на които практически е невъзможно да се сдобием със земна площ за озеленяване.

  1. Моделирай сам и променяй когато си поискаш

Зелените покриви дават възможност всеки сам да моделира покрива си според нуждите и желанията си. Превърнете своя зелен покрив във своя мини лятна градина, собствен парк, цветна градина или перфектното място за детски сбирки! Комбинирайте растителността с място за скара, детска площадка, пешеходни зони и каквото още пожелаете!

  1. Енергийна ефективност

Зелените покриви имат голяма полза както за намаляване на разходите за отопление през зимния период, така и тези за охлаждане през летния. Всички знаем, че покривът на всяка сграда е площта с най-големи загуби на топлина през зимата, а лятото е мястото което се нагрява най-много от слънцето. Озеленяването на покрива ще спомогне от една страна за по-малко загуби на топлина през зимата, а от друга – за по-малко количество топлина, навлизащо през покривната част през лятото.

  1. Защита на хидроизолацията

Често подценявана, хидроизолацията на покрива трябва да бъде освен правилно проектирана и изпълнена, но и по възможност защитена от въздействието на различни външни влияния като УВ-радиация, големи и резки температурни амплитуди, ветрови натоварвания и други агресивни фактори, влияещи на нейната устойчивост и функционалност във времето. Изграждането на зелен покрив е подходящ начин за допълнителна защита и удължаване на живота и експлоатационната годност на хидроизолационните системи, както и намаляване на отпадъците вследствие на чести ремонти и подмяна на тези покрития.

  1. Добавена стойност и възвръщаемост на инвестициите

Съществуващо и добре поддържано покривно озеленяване повишава стойността на сградата, както и на предлаганите услуги, особено ако е хотел или сграда с офиси под наем. А това позволява на инвеститора да продава или отдава имота на по-висока цена, при по-голям интерес от страна на клиенти и ползватели и по този начин да възвърне по-бързо вложенията си.

Многофункционални, красиви, практични и полезни, зелените покриви са едно от най-сполучливите решения на много наболели проблеми, свързани с екологията и съвременната архитектура!